šťavnatá a tropická s tónmi marakuje, guavy, sladkosťou dužinatého manga, aciditou pomaranča a dochuťou karamelizovanej broskyne
Dámy a páni, toto nie je káva, ale skôr sladký ovocný nektár! Colombia Los Patios prináša šťavnaté tóny marakuje, guavy, sladkého manga, pomaranča s jemnou dochuťou broskyne. Šialené, nie?
Táto káva je výsledkom unikátneho projektu s názvom Solsticiood, ktorý realizuje importérska spoločnosť The Coffee Quest. Projekt predstavuje nový prístup k dizajnovaniu chuťového profilu prostredníctvom inžinierskeho spracovania kávových čerešní. Tento lot je výsledkom spolupráce s miestnymi pestovateľmi z výšok 1700 - 2000 m n. m., od ktorých The Coffee Quest vykupuje čerešne rôznych odrôd, s dominanciou odrody Castillo. Káva následne prechádza trojfázovým fermentačným procesom.
Proces začína 12-hodinovou aeróbnou fermentáciou priamo na farme, po ktorej sú čerešne a privezené zbavené dužiny. Nasleduje transport do spracovateľskej stanice Los Patios. V druhej fáze fermentácie sa ovocné a tropické tóny rozvíjajú vďaka špeciálnemu roztoku „Fruit Juice“. Tento roztok prechádza vonkajšou kontrolovanou fermentáciou. V tretej fáze sa Fruit Juice pridáva k samotným čerešniam. Fermentácia je zmiešaná – najprv 5 hodín aeróbna, potom 12 hodín anaeróbna, čo umožňuje rozvinúť bohatý a čistý ovocný profil, zároveň však chráni kvalitu zrna.
Po fermentácii nasleduje 12–16-dňové sušenie s neustálym miešaním, aby bolo schnutie rovnomerné. Po dosiahnutí správnej vlhkosti sa káva stabilizuje v GrainPro vreciach, ktoré pomáhajú zachovať chuť a kvalitu až do momentu spracovania
varieta | castillo |
spracovanie | triple fermentation |
región | gigante, huila |
nadmorská výška | 1700 - 2000 m n. m. |