V blacku máme súťaživosť zakódovanú v našej DNA. Aj vďaka nej v nás neutícha zápal pre výberovú kávu a túžba zdokonaľovať sa, experimentovať a učiť sa nové veci. Presne tak to je aj v prípade nášho Martina, ktorému sa minulý víkend v Banskej Bystrici podarilo vyhrať Slovak AeroPress Championship 2023.
Martin je skromný, pokorný, ale hlavne veľmi šikovný chalan. Keď máte šťastie, tak ho môžete stretnúť v kaviarni za barom, avšak najlepšie sa cíti za svojou rozpálenou pražičkou. Práve on sa stará o stabilitu našich kriviek a vaše chuťové istoty, ktoré sme nedávno sľubovali na billboardoch v našej predvolebnej kampani. Poďme však naspäť k súťaženiu...
Princíp a pravidlá sú jednoduché. V stanovenom čase musíte pomocou AeroPressu pripraviť súťažnú kávu lepšie, než vaši súperi. O chuti rozhodujú porotcovia, ktorí spomedzi troch šálok jednoducho ukážu na tú, ktorá im chutila najviac. V troch kolách sa skrz súťažného pavúka treba prebojovať až do finále, kde sa rozhodne o víťazovi. Ako sa to podarilo nášmu Martinovi? Poďme sa na to spýtať priamo jeho.
V prvom rade som pražiar, barista a veľký nadšenec výberovej kávy. Pochádzam z malého mestečka na Záhorí v okrese Skalica a k výberovej káve ma priviedla predovšetkým zvedavosť a prvé interakcie s výberovou kávou od slovenských pražiarov, ktoré vo mne zanechali veľký dojem.
Výberová káva pre mňa znamená najmä životný štýl, možnosť objavovať stále niečo nové - prirovnal by som to ku kruhu alebo priamke, ktorá jednoducho nemá koniec. Taktiež to pre mňa znamená spájanie ľudí, či už v kávovej komunite alebo mimo nej. Môj aktuálny pohľad sa zameriava predovšetkým na výberovú kávu ako celok, tým myslím aby všetko fungovalo musíme začať predovšetkým na začiatku - u farmára a postupne prejsť jednotlivými časťami až ku konečnému spotrebiteľovi, každá táto časť je nesmierne dôležitá a zaslúži si svoju pozornosť.
Budúcnosť kávy vidím z viacerých uhlov, tým prvým je obava z globálneho otepľovania a ďaľších aspektov, ktoré negatívne ovplyvňujú kávový segment. Následkom týchto negatívnych aspektov by mohla byť najmä znížená kvalita, pokles produkcie alebo aj zvyšovanie cien, ktoré sme mali možnosť pocítiť na vlastnej koži.
Na súťažení mám najradšej to, že posúva moje skúsenosti ďalej a taktiež to, že sa opäť stretne veľká časť kávovej komunity na danom mieste a môže predebatovať svoje nápady, myšlienky, novinky, ktoré máme možnosť aj častokrát ochutnať na stánkoch rôznych vystavovateľov. Pripravoval som sa asi týždeň pred súťažou a každým dňom to bolo intenzívnejšie. Pripravoval som sa so svojimi kolegami v blacku, ale aj doma, no najväčšia príprava boli práve roky zbierania vedomostí, ktoré som následne aplikoval do súťaže.
Ťažko to popísať, ale akonáhle som sa začal praženiu venovať naplno, vedel som, že ma to bude baviť. Ale ako som už spomenul vyššie - je to najmä to nekonečné objavovanie. Plusy sú najmä to, že robím to čo ma baví a mínusom asi len fakt, že nie každý dokáže oceniť umenie praženia.
Ako veľmi pozitívne vnímam najmä to že kávová komunita sa rozrastá viac a viac aj keď to ide zatiaľ slimačím tempom, tak kto sa raz prechutná k výberovej káve už nenájde cestu späť. Myslím si že slovenská kávová, či pražiarenská scéna je na vzostupe a už teraz máme čoraz viac kvalitnejší produkt priamo na dosah ruky.
Mimo náš black. najradšej zájdem do piešťanských kaviarní Concept a Norma, prípadne kúsok k bratrom čechom na Moravu do podnikov Hostina vo Valticiach alebo Dvořek v Bořeticiach. Kávu mám rád vo všetkých formách, no najradšej filtrovanú.
Recept som si vybral na základe porovnávania jednotlivých šálok a postupného zlepšovania chuťových vlastností od jednej šálky k druhej. Finálny recept som vybral pretože mal najväčší balans bez nežiadúcej suchosti a "ťažkej" dochuti, čo som vnímal ako hlavný problém súťažnej kávy. Recept bol unikátny v tom, že som prepojil niekoľko premenných a zladil ich k sebe tak, aby bola výsledná šálka čistá a transparentná v chuti, sladká, s príjemne zaobaleným telom - v tomto mi pomohla hlavne práca s použitou vodou, ktorej minerálne zloženie som si sám namiešal pred súťažou.
1.AeroPress dáme do invertnej metódy a nasypeme do neho kávu
2.Kávu v AeroPresse zalejeme 60g vody a 6x dôkladne premiešame
3.Na 25 sekunde nalejeme ďalších 140g vody a opäť 6x premiešame
4.Na 1:30 nasadíme filter, AeroPress otočíme, položíme na dekantér alebo šálku a začneme pretláčať
5.Tlačiť prestávame na 1:55
Tu však príbeh nekončí. Martin už v decembri poletí na svetové kolo do austrálskeho Melbourne, kde bude reprezentovať Slovensko! Dovtedy ho ešte čakajú hodiny tréningu a vybavovanie nového pasu. Držíme palce!
Miroslav Kobyľák