sladká a šťavnatá s tónmi slivky, čierneho čaju, sirupovo-mededovým telom, aciditou čiernej ríbezle a záverom harmančeka
Spracovateľská stanica Rugali ročne spracuje približne 54 000 kíl zelenej kávy. Aj napriek tomu, že sa jedná o pomerne mladé družstvo, stihlo už vyprodukovať výnimočné kávy, ktoré sa objavili aj na súťažiach po celom svete. Stanica sa nachádza v blízkosti svojej menšej sesterskej stanice Kilimbi, z ktorej sme mali v ponuke kávu minulý rok. Tieto dve stanice boli prvými stanicami v Rwande, ktoré začali legálne exportovať naturálne a honey spracované kávy - tieto dve metódy spracovania stále prísne monitoruje Národna radoa pre rozvoj exportu poľnohospodárstva. Rugali má však skvelú nadmorskú výšku, ktorá sa prirodzene hodí na spracovanie zŕn týmto spôsobom.
Všetky čerešne sa ručne triedia. Tie nezrelé a poškodené sa okamžite odstraňuju a až následne čerešne putujú na vyvýšené postele, kde prebieha sušenie. Rovnomerné rozloženie na vyvýšených posteliach poskytuje konzistentné prúdenie vzduchu. Spomínaná nadmorská výška je v tomto prípade veľmi dôležitá a zabraňuje vlhkosti. Čerešne sa sušia až 30 dní, neustále sa otáčajú a na noc sú prikryté. Po 30 dňoch sa vysušené čerešne odlúpia a kávové zrná sú pripravené na balenie.
Naturálne spracovanie, hoci je stále veľmi obľúbené, môže ovplyvniť chuť aj negatívnym spôsobom, ak nie je precízne a čerešne nie sú dôkladne usušené. Naopak pri správnom sušení otvára nádherné sladké a šťavnaté tóny, ktoré nás zaujali aj na tejto konkrétnej káve. Rwanda Rugali je sladká a šťavnatá s tónmi slivky, čierneho čaju, sirupovo-mededovým telom, aciditou čiernej ríbezle a záverom harmančeka.
varieta | red bourbon |
spracovanie | natural |
región | nyamasheke |
nadmorská výška | 1450 - 1600 m n. m. |