sladká a krémová s tónmi červeného jablka, grapefruitovej kôry, hrozienok, sirupovým telom a záverom pripomínajúcou dulce de leche
Región Junín sa nachádza v centre Peru. Je to hornatá oblasť s krásnou andskou krajinou, kde rastú kvety harmonických farieb. V rámci Junína sa nachádza provincia a mesto Jauja, ktoré Španieli vyhlásili za prvé hlavné mesto Peru pre svoju polohu priamo v strede krajiny a dobrú klímu. Avšak o nejaký čas neskôr bola vyhlásená za hlavné mesto krajiny Lima pre svoju blízkosť k moru. Tak tomu je až doteraz.
Nás však tentokrát viac zaujíma Jauja, konkrétne malé údolie Uchubamba nachádzajúce sa v okrese Masma. V tejto oblasti sa vďaka teplejšiemu a vlhkejšiemu podnebiu darí pestovať vysoko kvalitnú kávu. Ide o okraj džungle, v ktorom sa okrem kávy darí aj mnohým ďalším plodinám, ktoré sú významným zdrojom príjmov pre rodiny v tejto oblasti. Toto je aj prípad Charlieho Palaciosa, ktorý sa spolu so svojou manželkou Emmou Julcarimou venuje nielen pestovaniu výberovej kávy, ale aj marakuje, broskýň a papričiek rokoto, aby zlepšil kvalitu života svojej rodiny. Dve z ich troch detí sa taktiež venujú káve a posúvajú rodinný biznis na vyššiu úroveň.
Ďalší dvaja pestovatelia, ktorí prispeli k tomuto lotu sú Ivan Gonzales a Hector Orihuela. Všetci traja sú susedia a poznajú sa celý život, ako je to v týchto komunitách bežné. Spolu vyprodukovali kávu odrôd Caturra a Catuai, ktoré spracovali mokrou metódou. Po zbere a odstránení šupiek a dužiny fermentovali zrná 36 hodín v betónových nádržiach a následne sa nechali sušiť na vyvýšených záhonoch.
Túto kávu sme vybrali ešte koncom minulého roka pri stretnutí s ľuďmi z importérskej spoločnosti Cultivar. Ponúka profil červeného jablka, hrozienok, karamelu pre ľahké každodenné pitie, ktoré neomrzí.
varieta | caturra, catuai |
spracovanie | washed |
región | masma, jauja |
nadmorská výška | 1800 m n. m. |